Opkomende Aktiviteiten

No events found.

Opleidingen Harmonie St Cecilia Susteren

Hallo jongens en meisjes en ouders,

Wat leuk dat jullie op bezoek willen komen bij de jeugdharmonie. Dit is extra spannend omdat jullie dan allerlei instrumenten kunnen uitproberen. Natuurlijk willen we graag weten welke instrumenten jullie leuk vinden en willen gaan spelen. Ook willen we jullie tweede keuze weten. Mail je keuze zo snel mogelijk naar onderstaand mailadres. Hieronder staat beschreven hoe het verder gaat als jullie een muziekinstrument kiezen.

De Jeugdharmonie heeft repetities op vrijdag van 18,45-19.30 uur. Zie ook de kalender op deze website.

We hopen dat de meeste vragen  beantwoord kunnen worden. Als er nog andere vragen of onduidelijkheden zijn, kun je deze mailen .

Met vriendelijke groet,

Elaine Schreurs en Joyce Fiddelers
Opleidingscommissie Harmonie St.Cecilia Susteren
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kinderen en muziek

De rol van muziek in de ontwikkeling van kinderen
 
Al vanaf de geboorte houden kinderen van muziek. Of eigenlijk al daarvoor. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer een zwangere vrouw regelmatig een bepaald liedje of muziekstuk luistert tijdens haar zwangerschap, haar kindje dit kan herkennen na de geboorte en hier rustiger van wordt. Dat baby's van muziek houden lijken we ook instinctief aan te voelen. We neuriën, zingen en wiegen baby's wanneer ze onrustig zijn en zetten een muziekdoosje aan of zingen een liedje bij het slapen gaan.
Ook bij het ouder worden blijft deze liefde voor muziek vaak in stand. Peuters zijn over het algemeen dol op liedjes luisteren en zingen en dansen. Vaak worden liedjes ook gebruikt om overgangen in het dagritme van peuters aan te geven. Zo wordt op veel kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, samen een liedje gezongen voor het fruit eten of lunchen, zingen veel ouders een slaapliedje voor hun kind en menig ouder stimuleert het tandenpoetsen met een tandenpoetsliedje. Jonge kinderen vinden muziek leuk en hierdoor is muziek zo goed op deze manier te gebruiken. Het maakt de overgangen herkenbaar en meteen plezierig en gezellig.
viool spelen
Muziek wordt dus door de meeste kinderen leuk gevonden. En dat is mooi, want muziek luisteren en zeker muziek maken, is heel leerzaam.
Kinderen leren van muziek luisteren heel goed 'te luisteren'. En dan dus niet in de zin van 'doen wat de ouder zegt', maar in de zin van echt auditief (met het gehoor) luisteren. En dit goed kunnen luisteren heeft een positief effect op de taalontwikkeling. Jonge kinderen die vaak naar muziek luisteren kunnen beter onderscheid maken tussen verschillende klanken. Dit helpt ze enorm bij het leren praten omdat ze ook dan gemakkelijker onderscheid kunnen maken tussen de verschillende letter-klanken en woorden. Kinderen die vaak muziek luisteren blijken ook beter te zijn in het uitfilteren van achtergrondgeruis, waardoor ze zich beter kunnen richten op dat wat ze willen/ moeten horen. Ze lijken als het ware geleerd te hebben de relevante informatie te halen uit alle geluiden om zich heen.
blokfluit leren spelen
Soms wordt ook wel beweerd dat kinderen slimmer worden door het luisteren naar klassieke muziek (dit wordt het Mozart-effect genoemd). Onderzoekers lieten kinderen naar Mozart luisteren en een intelligentietest maken. Na het luisteren naar Mozart bleek het IQ van de kinderen zo'n 8/9 punten te stijgen. Dit werd toegeschreven aan de muziek. Als snel bleek echter dat deze verhoging van het IQ niet blijvend was en dat dezelfde verhoging van het IQ bereikt kon worden door kinderen aandachtig naar een verhaal te laten luisteren. Geconcludeerd kon worden, dat het niet specifiek de klassieke muziek was die zorgde dat kinderen beter gingen presteren, maar dat het geconcentreerd luisteren (naar muziek, een verhaal) de hersenen actief maakt, waardoor er beter gepresteerd wordt.
Ook over zelf muziek maken is vaak beweerd dat het de intelligentie ten goede zou komen. Nu leren kinderen zeker veel van muziekonderwijs, maar een direct verband tussen een stijging in IQ en muziekles is nooit gevonden.
Wel bleken kinderen die muziekles kregen en concerten bezochten, vaak intelligenter dan kinderen die dit niet deden. Maar hierbij was de intelligentie de factor die zorgde dat deze kinderen meer interesse hadden in muziek en muziekonderwijs en niet het muziekonderwijs dat zorgde voor een hogere intelligentie.

Maar zelf muziek (leren) maken heeft zeker wel positieve effecten die verder reiken dan enkel het kunnen bespelen van een instrument. Om muziek te kunnen maken moeten de verschillende hersendelen goed samenwerken. Het bespelen van een instrument vraagt om een goede motoriek, het gehoor is nodig om te horen of de muziek juist gespeeld wordt en goed klinkt en om de muzieknoten te kunnen lezen en het instrument te kunnen bespelen moet ook goed gekeken worden. Zo worden verbindingen in de hersenen tussen de motorische en zintuiglijke gebieden gestimuleerd.
Muziek bestaat uit patronen en door muziek te luisteren en te spelen, worden de hersenen gevoeliger voor het waarnemen van patronen. En patronen keren weer terug in veel vaardigheden en schoolvakken die kinderen moeten leren. Uiteraard wordt het geheugen ook getraind wanneer een kind een muziekstuk leert spelen (en dus onthouden).
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die muziekles gehad hebben, beter kunnen schakelen tussen verschillende taken, makkelijker problemen kunnen oplossen en snel informatie kunnen verwerken.

Muziek leren maken vraagt ook om concentratie, het vermogen de aandacht te richten en doorzettingsvermogen. Vooral in het begin, wanneer het spelen nog niet zo goed lukt, kan het best wat van kinderen vragen om door te gaan met de lessen. Maar wanneer ze een goede docent hebben, die ook de beginnende leerling al leuke liedjes weet aan te bieden en weet te stimuleren door te zetten, kan het muziek spelen al snel ook zorgen voor plezier, ontspanning en creativiteit. En wanneer het op een gegeven moment lukt om een stuk muziek te spelen, is dat natuurlijk ook heel goed voor het zelfvertrouwen.

Steeds vaker wordt muziekles ook in groepjes aangeboden. Het samen muziek maken stimuleert de sociale ontwikkeling van kinderen. Om goed samen muziek te kunnen maken, moet je rekening met elkaar houden, letterlijk en figuurlijk goed op elkaar ingespeeld zijn en samen werken.
1B789FEE C98E 43CF B7CF 63BE878D0720
Van muziek maken leren kinderen dus veel, Maar ook naar muziek luisteren heeft een positief effect op kinderen. Bij het ouder worden zien we vaak dat kinderen op een andere manier omgaan met muziek. Op de lagere school wordt vaak nog wel gezongen en (vooral door de meisjes) gedanst, maar al veel minder dan op de peuter/ kleuterleeftijd. Doet eenmaal de puberteit zijn intrede, dan wordt vooral het luisteren naar muziek belangrijker. Jongeren zijn vaak erg bezig met muziek. Het hebben van een voorkeur voor bepaalde muziek helpt jongeren bij het vormen van hun identiteit en het zich aansluiten bij een groep. Veel jongeren gebruiken muziek ook om uiting te geven aan hun emoties. Na een zware dag op school draaien ze hard muziek om boosheid te uiten of even te ontladen. Rustige muziek kan helpen bij het uiten van verdriet en vrolijke muziek kan een flinke oppepper geven (denk bijvoorbeeld aan het momenteel zeer populaire nummer Happy van Pharrell Williams).

Ook thuis kun je leuke activiteiten doen rond muziek, met of zonder instrument.
Uit verschillende boekjes kun je inspiratie opdoen of je kunt gewoon gezellig samen lezen over muziek.
Hier een kleine greep uit het diverse aanbod. Voor meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com klik je op de titel:
Beng, beng, boem! We maken muziek, Een kartonboek vol geluid, Wee Gallery
Muis maakt muziek, Lucy Cousins
Wij hebben een orkest, Dick Bruna
Het Babyliedjesboek, Marjolein Heine
Alle liedjes met een hoepeltje erom, de meest gezongen kinderliedjes van dit moment, in tekst, muziek en beeld
Doornroosje, Peter Ilyich Tchaikovsky
Kinderen En Muziek, Cindy Rouwhorst
Mijn eerste boek over muziek maken, Liz Gogerly
Een boek vol muziek, Sanne de Bakker 
 
Wil je een muziekinstrument bespelen bij de harmonie stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Is uw kind 7/8 jaar of ouder? Dan kunt u hem of haar inschrijven voor de AMV muziekopleiding in Susteren! 

De AMV muziek opleiding is de basis voor het bespelen van elk instrument!

lees hier alles wat u moet weten over de muziek opleiding die in Januari 2020 start. 

Meld je uiterlijk aan vóór 15 januari a.s. door een mail te sturen naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Wat houdt de AMV-opleiding in?

De AMV-opleiding is een 1-jarige opleiding die via Myouthic loopt. Tijdens dit jaar leren de kinderen kennis maken met muziek. Ze leren bijvoorbeeld noten en ritmes lezen. Deze zullen ze ook toe kunnen passen, want de kinderen krijgen een blokfluit waar ze het hele jaar muziek op leren spelen.

De opleiding wordt door ons aangeboden met de bedoeling dat het kind uiteindelijk bij de harmonie zal spelen. De harmonie bestaat voornamelijk uit blaasinstrumenten zoals klarinet, saxofoon, hobo, trompet. Om de aansluiting makkelijker te maken tussen de AMV en de instrumentale lessen is er gekozen voor blokfluit. Kinderen krijgen namelijk handigheid in de vingers, het blazen op een instrument, maar ook kunnen ze de noten vertalen in klank.

Organisatie

In 2020 zullen de lessen in de maand januari starten en duren tot en met december. De lessen zullen wekelijks in groepsvorm worden gegeven door een enthousiaste docent van Myouthic. Afhankelijk van de grootte van de groep wordt bepaald hoe lang de les duurt. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen.

Het kiezen van een instrument

Het hele jaar zal gericht zijn op de uiteindelijke instrumentkeuze, o.a. door een bezoek aan de jeugdharmonie en een instrumentles, waarbij de kinderen de echte instrumenten uit mogen proberen. Aan het eind van het jaar (oktober/november) zult u benaderd worden om door te geven welk instrument uw zoon/dochter graag wil gaan spelen. Ook zal er naar een 2e voorkeur worden gevraagd. Dit doen we omdat bijvoorbeeld niet altijd alle instrumenten beschikbaar kunnen zijn. Het kan ook zijn dat een kind een instrument kiest wat fysiek nog niet mogelijk is. Zo zal het voor een kind vanzelfsprekend nog niet mogelijk zijn om bijvoorbeeld bastuba te spelen.

Kosten van de cursus

Bij aanmelding zal er sprake zijn van twee verschillende kosten, de kosten van de cursus zelf en het lidmaatschap bij de harmonie. De kosten van de cursus zijn normaal gesproken veel hoger, maar als iemand lid van de harmonie is, wordt door de gemeente een behoorlijke subsidie gegeven, waardoor de te betalen bedragen uitkomen op:

Kosten cursus: ?

Kosten lidmaatschap harmonie: € 40,00 (te voldoen aan de harmonie)

Kosten lesmateriaal (lesboek, blokfluit):   ca. €30,-

Hoe gaat het verder na de AMV-opleiding?

In november is bekend welk instrument de leerling gaat spelen. Hij/zij zal dan aangemeld worden voor de muzieklessen op het gekozen instrument. De muzieklessen zullen gegeven worden door professionele docenten van Myouthic. Na 1 jaar instrumentles bij Myouthic gaat de leerling meespelen bij de jeugdharmonie op zondagmorgen en na circa 3 jaar Myouthic ook bij de grote harmonie op vrijdagavond.

Wat houdt het in om lid te zijn van de (jeugd)harmonie?

Bij de harmonie staat het samen muziek maken voorop. In plaats van individueel muzikaal bezig te zijn ben je onderdeel van een team. Onder leiding van de dirigent zal je samen prachtige muziek maken, van pop tot klassiek en echte blaasmuziek. Het is wel belangrijk dat wanneer je samen muziek maakt, je ook een verantwoordelijkheid ten opzichte van de groep hebt. Dat vertaalt zich in het zoveel mogelijk aanwezig zijn op repetities en concerten, maar ook het regelmatig oefenen. Niet alleen voor de les, maar ook voor de (jeugd)harmonie. Het is daarom verstandig om er tijdens de AMV al gewoonte van te maken om regelmatig te oefenen. De harmonie zet zich ook in voor de gemeenschap. Zo gaan ze vaak de straat op om activiteiten zoals de Sterretjestocht, Sint Maarten, Carnaval, Sinterklaas-intocht, maar ook de Heilige Mis tijdens kerstmis van muziek te voorzien. Er wordt niet alleen muziek gemaakt. Als lid van een vereniging zul je ook samen een steentje bijdragen door mee te doen aan bijvoorbeeld een autowas-dag of een donateursactie.

De harmonie zorgt ook voor activiteiten voor de jeugd. Zo is er jaarlijks een jeugdkamp, een jeugdcecilia, schaatsen, samen een ijsje eten. Aan deze activiteiten mag uw zoon/dochter vanaf het begin meedoen. De harmonie biedt dus veel aan op muzikaal en sociaal vlak. 

2020

 

 

opleiding harmonie 2014-1

 

7B1AAE5A 880F 4F37 803F 5A5699C99C0E

Facebook Harmonie